white desert

 

Egypte

  

Egypte, het land dat geassocieerd wordt met piramides. We struikelen over het  indrukwekkende erfgoed. Raken bedolven onder de tempels, beelden graftombes uit tijden tot 3000 voor Christus. Dit alles in een bizar goede staat.

 

Egypte heeft een negatief imago onder de reizigers. Er gaan de vreselijkste verhalen rond, waardoor veel reizigers dit land mijden.

Maar helemaal terecht vinden we dat niet. Ok, toegegeven, in Egypte zijn we erg alert op het geld. Boodschappen doen is een onderneming en vraagt veel tijd door het continu onderhandelen. Bij het onderhandelen over een souvenir maakt het onderhandelen over de prijs meestal onderdeel uit van de vakantiepret, maar om nou keer op keer te onderhandelen over de prijs van een ei, een aubergine, een paar aardappelen en keer op keer te starten met een prijs die ver boven de Nederlandse prijzen ligt…… 

 

Het is ook voor het eerst, dat Saskia, die in haar eentje een wandeling maakt door een dorp, wordt belaagd door stenengooiende kinderen. Even overweegt ze om de hoek om te lopen en het op een rennen te zetten. Maar ze bedenkt zich en loopt rustig naar de jongens die klaar staan met de volgende steen. Met een onbeduidende openingsvraag start ze een gesprekje. De jongens kijken vertwijfeld en weten niet goed hoe hiermee om te gaan. Na een paar zinnetjes spreekt ze het jongetje die zijn steen in zijn handen op zijn rug heeft verstopt toe. Het jongetje lacht onbeholpen en met een plof valt de steen op de grond. Het lukt haar om het afgelegen straatje uit te lopen De jongetjes wandelen met Saskia het afgelegen straatje uit en hebben een ander doel gesteld: snoep, een pen of geld.

 

Het positiever benaderen van toeristen is een punt waarvoor President Mubarak pleit.

President Mubarak heeft zijn bevolking opgeroepen om aardig te zijn voor de toeristen. Van hem moet het afgelopen zijn met het gezeur om baksjies, mogen aan toeristen geen woekerprijzen meer gevraagd worden en mag een verkoper een toerist niet meer aan de haren (bij wijze van spreken) naar zijn kraampje sleuren. Hij wil graag een milde, behulpzame en gastvrije houding zien ten opzichte van de toeristen.

 

Wij kunnen de president geruststellen. Ja, het gedoe met het geld mag wat ons betreft gelijk afgelopen zijn. De woekerprijzen die vaak gevraagd worden zijn stikvermoeiend.

We kunnen ons voorstellen dat dit de momenten zijn die de kleur van de dag bepalen. Het zijn momenten die bij ons gelukkig snel voorbij gaan zodat we kunnen genieten van het leuks en moois dat er op de verdere dag gebeurt.

 

Buiten dat hebben we het gewoon goed gehad in Egypte. We hebben veel leuke Egyptenaren ontmoet en moesten vaak lachen om hun gezellige humor. Onbedaarlijk kunnen ze lachen om de flauwste grapjes. Nog opvallender vinden we hun snelle verbale reacties. Erg ad rem, meestal zelfs leuk!

 

Het aantal kopjes thee dat ons wordt aangeboden is drastisch gedaald. Daar waren we eerlijk gezegd ook wel even aan toe.

 

Lees verder:

* Onze route door Egypte

* De kaart zoals onze GPS de route vastgelegd heeft

* Sinterklaas komt aan op de Nijl

* Het verkeer in Cairo

* De grensovergangen van Jordanië, Egypte en Soedan

 

(of kik rechtsonder op: verder)

 

Voor diegene die niet steeds alles op verder willen doorklikken, hier links naar de 4 fotoalbums:

foto1

foto2

foto3

foto4

Verder