even mee kijken hoeveel beter het al gaat met de wond

 

 

 

 

Brooke Paardenkliniek in Petra

 

 

Ongeveer 20 jaar geleden bezocht Saskia voor het eerst een dierenkliniek van Brooke in de plaats Luxor, Egypte. Brooke is organisatie die op meerdere plekken in de wereld paardenklinieken vestigt. Met als doel om de omstandigheden waarin paarden en muildieren leven en werken te verbeteren. Iedereen kent ze wel. Foto’s van zwevende ezeltjes, omhoog getrokken door een achterover gekantelde, veel te zwaar beladen kar. Foto’s van door de poten gezakte ezeltjes, niet meer in staat om de vracht die op de rug is gebonden langer te dragen.

Brooke zet zich in om deze omstandigheden te verbeteren. Hoe? Door ter plekke klinieken te bouwen en te bemannen met goed opgeleide (locale) dierenartsen. De artsen trekken er op uit om beschadigde dieren te behandelen, om eigenaren te leren hoe de leefbaarheid (en houdbaarheid) van een paard of ezel verbeterd kan worden. Hoe ze eenvoudige blessures zelf kunnen behandelen zodat een dier weer snel herstelt. De inzet van de dierenartsen is gratis (wordt bekostigd door donaties), de medicijnen betalen de eigenaren.

 

goed werk wordt gedaan door dit paarden en ezel dieren ziekenhuis

Brooke is succesvol. De eerste keer dat ze Luxor bezocht zag ze hoe Brooke zich inzette om schaduwplekken te creëren voor de dieren. Her en der waren overkappingen gebouwd die op dat moment vooral door de berijders van de dieren werden benut. Makkelijk toch? Je rijdt het karretje achteruit onder de schaduwplek en daar lagen ze dan, heerlijk op een rijtje te pitten. De paarden stonden uiteraard nog pal in de zon.

Jaren later bezochten we Luxor opnieuw. Brooke was verdwenen. Reden: het werk was op! Het gedrag van de diereneigenaren was veranderd, de verzorging van de dieren was verbeterd en in Luxor was geen paard meer te bekennen dat kreupel of gewond voor een karretje rende.

Brooke had zijn kliniek verplaatst naar een locatie waar meer zorg nodig was.

In Jordanië heeft Brooke een kliniek in Petra. Vlakbij de ingang van de rotsstad heeft is hun kliniek gevestigd. Een plek waar veel paarden ingezet worden om de hordes toeristen te verplaatsen van de ingang van het terrein tot aan het begin van de rotsstad (circa 3 km). Ook de plekken waar het stijl naar boven gaat, bijvoorbeeld de honderden treden om de Monastery te bereiken, kunnen overbrugd worden op de rug van een ezeltje/paardje. Zware belasting, aangezien ook de veel te zware (we bedoelen héél erg zware) toeristen het niet schuwen om op de rug van een ezeltje naar boven gebracht te worden.

De kliniek in Petra behandelt alle dieren die ingezet worden in en om de rotsstad. Overwegend paarden en muildieren, een handje vol kamelen en een verdwaalde hond en kat. Daarnaast vervullen ze een regiofunctie. Eigenaren in de omgeving kunnen Brooke benaderen. De dierenartsen maken dagelijks een ronde door de regio en werken voor deze dieren op dezelfde basis (gratis inzet).

Brooke overal in de wereld

We bezoeken de kliniek. Het valt Emiel gelijk op dat ze vrijwel dezelfde medicijnen en middelen gebruiken als in Nederland. De veelvoorkomende klachten zijn redelijk voorspelbaar: beschadigen op drukplekken (door zadels en karren), kreupelheid, koliek, gewrichtsklachten.

Vanaf de kliniek kijk je over het zanderige terrein waar de paarden gestald worden. Over de schaduwplekken en voederplekken. Het valt gelijk op. De paarden die gebruikt worden zien er goed verzorgd uit. Lopen soepel en worden behendig en vrij (wij vinden dat een beetje ruw) bereden. Een ruiter komt met zijn paard naar ons toegelopen, stapt af en biedt zijn paard aan Emiel aan. Rijdt er maar op, dit is één van de toppaarden van dit gebied, een paard dat goede prestaties levert tijdens racewedstrijden. “Kom straks maar terug, ik hoor graag hoe je het vond.” De artsen van de kliniek moedigen Emiel aan om in te gaan op dit aanbod. Emiel doet het niet. Hij kent de waarde die paardeneigenaren aan hun paard toekennen. Maar belangrijker: liever brengt hij de tijd door op de kliniek, tussen de paarden die behandeld worden.

 

Wil je meer informatie over Brooke, klik dan door op Brooke in Jordanië

 

 

 

TerugVerder