Koken en keuken. 

 

Natuurlijk gaan we onderweg ook af en toe in een restaurant eten, maar meestal koken we zelf.

De vraag is dan: waarop kook / bak / braad je ?

 

Allereerst hebben we een broodbakmachine mee. Meel, boter, water en wat gist en het ding doet de rest. Neemt wel behoorlijk wat plaats in en vergt ook een beetje stroom. Maar als je, net zoals wij, af en toe heerlijk volkoren broodje wilt eten, dan is dit een super oplossing. Maar je kunt ook op vuur, in pannetjes etc. allerlei broden maken. Echter wij gaan voor gemak en comfort.

En we kunnen je het vertellen: het is waanzinnig lekker, andere reizigers snakken ernaar een boterham van ons te krijgen. Volgende keer gaat ie weer mee!

 

Dan het echte keukengerei. Wij hebben geen aanrecht in de auto. Ook hebben we niet gekozen voor gas. Wij willen flexibel zijn. Dat vinden we een groot voordeel. Kook je met gas, dan kook je vrijwel altijd in de buurt van de auto omdat je een grote gasfles hebt. Onze auto staat niet altijd in de buurt waar we willen koken. We zullen een weekje op het strand leven, en dan zouden we ook een kleine gasfles mee moeten nemen. Of omdat we net uit de wind willen koken en de auto in de wind staat.

Echter hoofdreden om gas te mijden: het nippel probleem. Hoe vul je je gasfles onderweg? Juist via een nippeltje. Wij hoorden van iemand die 17 verloopjes heeft, en nog op bepaalde plekken zijn flesje niet goed kon vullen.

 

Diesel leek ons verreweg het handigste. Tenslotte hebben daar altijd genoeg van bij ons in de tank van de auto. Echter afgezien van een zwaar fornuis (Colemann), bleek het geen optie omdat het stinkt en roet als je er op kookt.

 

Het werden dus allesbranders die we meenemen. Alles is dan wel betrekkelijk, eigenlijk betekend dat benzine.

En dan het merk: Wij koken op twee MSR branders. We hebben de Whisperlite en de MSR XGK-ex brander.
De XGK is  een brander die zowel op diesel als op benzine kan branden. We willen graag een brander die evt. ook op diesel kan branden, om zo flexibeler te kunnen zijn. Nadeel van de XGK is dat hij veel lawaai maakt. Maar daar hebben wij eigenlijk geen last van. Dat hij nogal wat lawaai maakt, merk je eigenlijk alleen als je de whisperlite ook aanzet. Die hoor je niet. 
 
We koken eigenlijk alleen op normale benzine. Hebben nog nooit voor de situatie gestaan dat we van diesel afhankelijk waren. Van die speciale schone benzine flessen, ook in de handel bij buitensportzaken, gebruiken we niet. Gewoon een paar liter tanken bij het benzinestation.
Keuze voor MSR en niet voor bijv. primus is het gemak waarmee je het kunt schoonmaken. Door de benzine kan de leiding van binnen vies worden en verstoppen. Bij MSR kun je dat vrij makkelijk schoonmaken.

Uiteindelijk hebben we ze in ons jaar intensief gebruik slechts 1x uit elkaar gehaald om schoon te maken.

 

Wij hebben een 2 liter plastic zwarte speciale benzinejerrycan meegenomen om extra benzine in op te slaan. Vinden we waardeloos. De o-ring die de jerrycan heeft teert weg door de benzine en lekt. Niet dat er benzine uitkomt, maar de lucht is onaangenaam. Omdat het niet te warm mag worden ligt deze in warme landen niet op het dak, maar staat rechtop in een la in de auto. Deze jerrycan is het eerste dat wij vervangen hebben voor een extra voorraadfles van MSR. Wij hebben nu van de speciale MSR brander flessen de maten 0,3l (handig voor een korte trip met rugzak) 0,7l voor de 2e brander en nog een voorraadfles van 0,7l. De voorraadfles hadden we liever iets groter gehad, maar tekort hebben we nooit gehad.

 

 

Pannen en bestek.

 

Voor de degelijkheid gekozen voor een Primus stalen kookpannetje. Handig, want die kun je zelfs op een open vuur zetten, een deuk is niet erg en met een echte schuurspons altijd schoon te krijgen.

Dat schuren is hard nodig. Tijdens onze reis bakt zelfs het water erin aan. Ook deze pannetjes hebben we vervangen voor pannetjes met een antiaanbaklaag.

De braadpan habben we al met antiaanbaklaag, (Dank meneer Tefal!) en dat bevalt prima. Wel speciale spattel en houten lepel hebben we mee.

 

Oh ja, wij hebben voor de grootste (outdoor) pannenmaat gekozen, maar zelfs die is klein ! We koken graag voor twee dagen en er eten ook vaak mensen mee.

Daarom hebben we ook twee extra setjes vork, lepel, mes lichtgewicht mee. Die kunnen we ook bij rugzaktoertjes weer zelf gebruiken.

Heerlijk is het ook om meer dan 4 bekers mee te hebben.