Kleding in Syrië
Syrië is duidelijk een islamitisch land. Saskia had zich er op ingesteld aangepast gekleed te gaan. Lange broek, lange mouwen. Maar het blijkt amper nodig te zijn. Op andere plekken in de wereld was het overduidelijk voelbaar wanneer zij de geldende kledingvoorschriften niet naleefde. Maar hier wordt je ook op dit vlak met rust gelaten. Loop je in een ¾ broek, t-shirt: geen probleem. Al wordt het gewaardeerd wanneer je gepast gekleed gaat.
Vrouwen zijn, afhankelijk van het gebied waar ze wonen van westers tot streng Islamitisch gekleed. In de Grieks Orthodoxe en Grieks Katholieke gebieden lopen de vrouwen rond zoals veel toeristen rondlopen: ongesluierd, ¾ broek of rok met blote benen, t-shirt. Sommige vrouwen zijn zelfs zwaar opgemaakt.
Veel vrouwen lopen met hoofddoek rond, maar lang niet allemaal. Dat valt ons op, omdat we dat anders verwacht hadden. Wat ook opvalt is dat een relatief groot deel “streng” gekleed gaat. Volledig in het zwart, handschoenen en totale sluier, soms zelfs de ogen afgeschermd. Vrouwen die (door de buitenwereld) niet gezien worden en die zich blijkbaar ook niet gezien voelen. Emiel kan maar niet wennen aan de indringende ogen die hem door het zwarte gewaad minutenlang aanstaren. Zijn bewegingen worden gevolgd en worden pas losgelaten wanneer hij buiten het zichtveld van de nieuwsgierige ogen raakt.
Ook de draagsters van de zwarte gewaden hebben zo hun eigen wensen m.b.t. de kleding. Een groep draagt de vormloze jurk. Recht toe, recht aan. Maar onder de draagsters lijkt ook het modieuze Gucci-type te bestaan. Het type dat zich kleedt in mooie zwarte stoffen, die het gezicht afschermt met een fraai bewerkte stof, die mooi bewerkte handschoenen draagt, de ogen afschermt met een modieuze bril. Elegant.
Oh ja.. wat we niet verwacht hadden: vrouwen die volledig in het zwart gekleed gaan willen graag gefotografeerd worden door hun familieleden. Bij een fontein in Aleppo zagen we een vrouw zichtbaar poseren. Na het fotomoment bekijkt ze op de camera of ze er goed op staat.
Een paar minuten later bezoeken we de citadel in Aleppo. Een vrouw vraagt aan Emiel of hij haar wil fotograferen samen met haar man, een vriendin en haar man. Emiel krijgt het fototoestel in zijn handen gedrukt en zet op verzoek de twee mannen en vrouwen op de foto. Op zijn vraag waar ze vandaan komen antwoorden ze dat ze uit Syrië komen. Hij vraagt het ze nog eens en nadat ze het nogmaals herhaald hebben lopen de vrouwen, ons verbijsterd achterlatend vanwege het grote contrast, hooggehakt, heupwiegend in een strak spijkerbroekje, borsten puntig vooruit , triomfantelijk verder.
Filmpje met avondgebed in Moskee